Bladgoud / vergulden
Voor het opbrengen van BLADGOUD adviseren we het Instacoll systeem.
Voorbereiden van het oppervlak

Zorg ervoor dat het te bewerken oppervlak droog, stof- en vetvrij is. Wanneer het oppervlak recent geverfd of gegrond is moet deze volledig droog zijn voordat u Kölner Instacoll System aanbrengt. Voor het schoonmaken van oppervlakken voor het vergulden raden we aan dit te doen met ethanol of methylalcohol. De ideale ondergrond dient niet poreus, geseald en egaal te zijn; hierdoor verkrijgt u de hoogste glans. Sommige ondergronden hebben een speciale voorbewerking nodig:

Poreuze oppervlakken (onbehandelde steen/gips) - Breng een verdunde laag Kölner Instacoll Base aan (85% / water 15%). Wanneer deze droog is, na ongeveer 120 minuten, kan een tweede, onverdunde laag aangebracht worden.

Hout - Onbehandeld hout moet eerst behandeld worden met een hout primer.

Metaal - Metalen oppervlakken moeten voldoende voorbehandeld worden voordat Kölner Instacoll aangebracht kan worden. Dit om contactcorrosie tussen het metaal en het bladgoud te voorkomen en de ondergrond te beschermen tegen verweer en corrosie.
Allereerst dient het metaal voldoende te worden voorzien van een primer.  Voor gebruik binnen is na de primer één laag acrylverf op waterbasis voldoende.
Voor buitenprojecten is meer bescherming nodig en we raden aan om na de primerlaag, twee lagen hoogglans verf aan te brengen, bij voorkeur een alkyd- of een alkyd/polyurethaan verf. Deze laag dient daarna opgeruwd te worden met schuurvlies om voldoende hechting te verkrijgen met de Kölner Instacoll Base.

Glas - Kölner Instacoll Base kan direct op glas aangebracht worden, maar is alleen geschikt voor gebruik binnen.

Poedergecoate oppervlakken - Kölner Instacoll Base kan niet direct toegepast worden op poedergecoate oppervlakken. Elk poedergecoat oppervlak moet voor bewerking eerst geseald worden met een geschikte primer.

Instacoll Base aanbrengen

De optimale verwerkingstemperatuur is tussen 15°C en 25°C. 
Het product dient goed geroerd te worden voor gebruik, maar vermijdt schudden om luchtbellen in de Kölner Instacoll Base te voorkomen. Deze kunnen blaasjes en scheurtjes in de vergulding veroorzaken.
Om de verwerking van Kölner Instacoll Base te vergemakkelijken kan het verdund worden met 3-4 druppels water per 50ml. Het doel is een consistentie te verkrijgen die lijkt op room; de verguldlijm zou in een gelijkmatige stroom van het penseel/kwast moeten druipen.
De Kölner Instacoll Base kan het best verwerkt worden met een synthetisch penseel, zoals de Kölner Synthetic Toray, nooit met een roller.
Het product moet royaal en egaal aangebracht worden met een penseel/kwast, zoals je een laag alkydverf of vernis aanbrengt.
Wanneer er niet voldoende wordt aangebracht kunnen er zichtbare penseelstreken ontstaan. Echter wanneer er teveel wordt aangebracht kunnen er rimpels ontstaan bij het vergulden. Het is ook belangrijk niet te lang te blijven doorstrijken bij het aanbrengen van Kölner Instacoll Base, omdat je hierdoor blaasjes en penseelstreken kan veroorzaken.
Wanneer de eerste laag niet voldoende dekkend is aangebracht kan na volledige droging een tweede laag worden aangebracht om een egaal geheel te verkrijgen.
Het uiteindelijke oppervlak moet glad en glanzend zijn, de glans van de basislaag is een indicatie voor het uiteindelijke uiterlijk van het vergulde oppervlak.

Wanneer u een tweede laag aanbrengt raden we aan minimaal een uur te wachten. De gebruikelijke tijd tussen twee applicaties is 1-3 uur; sommige ervaren vergulders wachten 24 uur voor het beste resultaat voordat ze een tweede laag aanbrengen. Wacht in ieder geval een uur na het aanbrengen van de laatste laag Kölner Instacoll Base met het aanbrengen van bladgoud of activator. Om te testen of de Kölner Instacoll Base droog is neemt u een enkel transferpapier van een gebruikt transfer bladgoud velletje en drukt dit op het oppervlak. Wanneer het papier niet blijft plakken is de Kölner Instacoll Base droog.

Nadat de laatste laag Kölner Instacoll Base gedroogd is heeft u ongeveer een uur de tijd om te vergulden zonder Kölner Instacoll Activator; voor instructies voor het correct aanbrengen van bladgoud verwijzen we u naar ‘Bladgoud aanbrengen’.
Let op, het op deze manier aanbrengen van bladgoud is alleen voor binnen gebruik. Wanneer u buiten verguldt dient de Kölner Instacoll Base volledig droog te zijn en volgt u de instructies op voor het aanbrengen van Activator.

Schoonmaken gereedschap

Maak de penseel/kwast grondig schoon met water en zeep. Mocht dit niet lukken omdat het materiaal is gedroogd dan kunt u gebruik maken van Ethanol.

Aanbrengen van Instacoll Activator

Zorg ervoor dat de Instacoll Base volledig droog is alvorens Instacoll Activator aan te brengen. Gebruik een schone, katoenen doek en breng de Activator in een dunne, gelijkmatige laag aan over het oppervlak. U kunt de Activator ook met een kwast of penseel aanbrengen. Dit is gemakkelijker bij een ruw oppervlak of een oppervlak met veel reliëf.
Wanneer u de Activator aanbrengt wordt geadviseerd een oppervlak te activeren dat u binnen 60 minuten kunt bewerken. Na 60 minuten neemt de kleefkracht af en zal het bladgoud niet meer goed blijven plakken.
Na deze bewerktijd dient u het oppervlak te blijven activeren om te kunnen blijven vergulden. U kunt onvergulde Kölner Instacoll Base herhaaldelijk blijven activeren en het zelfs tot 6 maanden laten drogen alvorens het te activeren of opnieuw te activeren. Wel wordt geadviseerd het werk zo snel mogelijk af te maken; wanneer u Kölner Instacoll Base te lang onbewerkt laat kan de kleefkracht afnemen.

Na het aanbrengen is het oppervlak gemiddeld binnen 5-10 minuten klaar om te vergulden. Let op, het bladgoud dient aangebracht te worden wanneer de Activator droog is. Dit is enorm belangrijk! Controleer dit goed, zeker bij ondergronden met veel reliëf kan de droogtijd van de Activator langer zijn.

Bladgoud aanbrengen

Om het bladgoud aan te brengen drukt u het transfer bladgoud op het te bewerken oppervlak, met de goudlaag naar beneden, vervolgens drukt u al wrijvend het transferpapier aan met de Kölner Instacoll Tissue. Hierdoor laat het goud los van de transferpapier en blijft het kleven aan de Kölner Instacoll Base of de droge geactiveerde Base.
Wanneer dit is gedaan kan het papier verwijderd worden om het daarna met de Kölner Instacoll Tissue voorzichtig direct op het bladgoud aan te drukken om een goede verlijming te krijgen.
Wanneer er op reliëf of gedetailleerde oppervlakken gewerkt wordt adviseren we de Instacoll Tool te gebruiken i.p.v. een Kölner Instacoll Tissue om het goud goed in de verdiepingen te kunnen drukken.
Net zoals voor elke vergulding adviseren we het goud te overlappen zodat de naden minimaal zichtbaar zijn. Tijdens het vergulden is het mogelijk eventuele overlap in het bladgoud te verwijderen door met de Kölner Instacoll Tissue voorzichtig op de naad te drukken en ronddraaiende bewegingen te maken over de naadlijn. Zorg ervoor dat er geen Kölner Instacoll Base aangeraakt wordt waar nog geen bladgoud is aangebracht, omdat er dan een risico is dat u de toch al zeer geringe kleefkracht door het wrijven verminderd.

Wanneer al het bladgoud is aangebracht kunt u met een Kölner Instacoll Tissue het hele oppervlak voorzichtig met een ronddraaiende beweging polijsten voor een hoogglanzende vergulding.

Weerbestendingheid

Oppervlakken die zijn verguld met het Instacoll System kunnen meteen blootgesteld worden aan milde weersomstandigheden (droog, gemiddelde temperaturen). Ongunstige weersomstandigheden zoals lage temperaturen met regen, sneeuw of hagel verlengen de droogtijd (mogelijk met dagen, afhankelijk van het weerstype).

Als voorbeeld hoe het systeem werkt hierbij een filmpje van een prestigieus verguldproject in Berlijn

Bladgoud / vergulden  

Toont 1 - 13 van de 13 items
Toont 1 - 13 van de 13 items

Advies nodig?

Bel 0113-574182 of mail: info@goudverf.com

Aflevering

Binnen de regio (postcodes 4400-4499) gratis bezorging; buiten de regio verzending per pakketdienst of bode.

Reviews: 9.5/10 553 beoordelingen