Schilderen in de tuin

Ook in uw tuin zijn vaak houten constructies aanwezig die het nodig onderhoud behoeven.

Door op tijd te schilderen verlengt u de levensduur en voorkomt u problemen met uw schutting, tuinhuis, blokhut, houthok, pergola, veranda en houten schuur.

Een aantal zaken vragen de aandacht:

 • Met welke houtsoort heeft u te maken?
  Vaak wordt in de tuin vurenhout toegepast voor het bouwen van schuttingen en bijgebouwen. Dit is een goedkope en makkelijk verwerkbare houtsoort. Vaak wordt geïmpregneerd vurenhout gebruikt om een langere levensduur van het onbehandelde hout te bewerkstelligen.
  Onbehandeld vuren heeft een goed verfsysteem nodig als bescherming tegen weersinvloeden, geïmpregneerd vuren gaat na verloop van tijd vergrijzen, reden waarom ook dit hout na verloop van tijd vaak alsnog geschilderd wordt.  
  Houtsoorten als lariks, douglas en eiken kunnen bovengronds onbehandeld worden toegepast. Toch wordt ook voor deze houtsoorten vaak een verfsysteem gebruikt omdat het na verloop van tijd (ongelijk) gaat vergrijzen. Ditzelfde geldt voor de tropische hardhoutsoorten als bijv. Bangkirai, teak en iroko.
   
 • Welke uitstraling wilt u?
  We kunnen voor uw verfsysteem 3 hoofdgroepen onderscheiden:

  Dekkende verf: Houtkleur en -structuur zijn niet meer zichtbaar, uw hout is geschilderd en niet meer zichtbaar. De opbouw van dit verfsysteem is 1-2 lagen grondverf afgewerkt met 2 lagen lak. De harde houtsoorten kunnen het beste geschilderd worden met een sterke en slijtvaste PU lak, zachte houtsoorten hebben juist weer een ademend verfsysteem nodig (schakelverf, vochtregulerende verf of systeemverf genaamd). Deze verfsystemen kunnen zowel met kwast (rond) als roller worden opgebracht.
  Voor (ruwe) potdekseldelen wordt over het algemeen een redelijk dik en minder vloeiend verfsysteem gekozen, hiervoor is de Lucite Housepaint een uitstekende verf, dit product heeft door zijn hoge elasticiteit, uitstekende hechting en vuilwerende formule een zeer lange levensduur. Kan voor een gladder oppervlak nog worden afgewerkt met de Lucite Wetterschutz
  Een andere optie is de Jotun Demidekk, dit verfsysteem biedt een zeer lange levensduur en langdurige bescherming.

  Dekkende beits: Houtkleur is niet meer zichtbaar, door de dunne laagdikte is de houtstructuur nog wel min of meer zichtbaar. Dekkende beitsen zijn dunne verven met ook vaak nog een impregnerende werking. De opbouw van dit verfsysteem: afhankelijk van de toegepaste houtsoort in 2-3 lagen opbrengen. Dit verfsysteem kan zowel met kwast (rond) als roller worden opgebracht.
  Kwaliteitsverven in dekkende beits met lange levensduur en bescherming zijn de Restol houtolie en de Sigmalife dekkende beits. 

  Transparante beits: De beits is afhankelijk van de gekozen tint min of meer doorzichtig, waardoor houtkleur en -structuur zichtbaar blijven. Bij een transparante beits geldt in het algemeen: hoe minder kleur, hoe minder UV- en weersbestendig. 
  De opbouw van dit verfsysteem: afhankelijk van de toegepaste houtsoort in 2-3 lagen opbrengen. Dit verfsysteem moet met een platte kwast in de richting van de houtnerf worden opgebracht.
  Voor kwaliteitsverven in transparante beits: Restol, Sigmalife, Sikkens Cetol NovatechLV Coatings (Finse verf)

 • Waar moet u op letten?
  Bij schuren, blokhutten en tuinhuizen kan er bij keuze voor een ademend verfsysteem worden volstaan met het schilderen van alleen de buitenkant. De binnenkant kan onbehandeld blijven.
  Bij open constructies of schuttingen moeten beide kanten geschilderd worden. Als dit niet gebeurd zal de onbehandelde kant teveel vocht opnemen, waardoor de verf aan de geschilderde kant zal onthechten, met als gevolg bladderen en loslaten.
  Geïmpregneerd vuren enkele maanden onbehandeld laten alvorens te schilderen. Dit geldt ook voor diverse tropische hardhoutsoorten. 
  De inhoudsstoffen / toevoegingen kunnen dan "uitdampen" en zorgen niet meer voor hechtingsproblemen van het verfsysteem. 
   

VOORBEREIDING EN SCHILDERWERK:

Het hout moet in goede staat zijn. Kapotte delen vervangen, zoutkristallen op geïmpregneerd hout afborstelen, groene aanslag verwijderen met B-clean of chlooroplossing. Harsen verwijderen met plamuurmes en thinner. Naden en scheuren V-vormig uithalen en dichten met een geschikt vulmiddel.
Onbehandeld hout goed reinigen en laten drogen. 
Bij het gebruik van watergedragen verf / beits in een lichte eindkleur: noesten voorbehandelen met een synthetische primer om doorbloeden te voorkomen.
Tropische hardhoutsoorten reinigen en ontvetten met thinner.
Bestaande verfsystemen reinigen, schuren en stofvrij maken.

Temperatuur tijdens schilderwerkzaamheden bij voorkeur tussen 10-20 graden Celsius, liever niet in de zon en bij weinig wind.
Afhankelijk van de staat van het oppervlak, het gekozen verfsysteem en het gewenste uiterlijk schilderen met een kwast of een verfroller.

We geven u graag een passend advies!


Aflevering

Binnen de regio (postcodes 4400-4499) gratis bezorging; buiten de regio verzending per pakketdienst of bode.

Reviews: 9.5/10 553 beoordelingen